Hírek

2016.09.07
Figyelem! Devil Star és Calmag C visszahívás! Nébih közlemény

Veszélyes és illegálisan árult, Kínából származó potencianövelőt vont ki a forgalomból a NÉBIH

Illegálisan forgalmazott és nem engedélyezett színezéket tartalmazó étrend-kiegészítőt talált célellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A DEVIL STAR potencianövelő – csakúgy, mint az ajándékként mellé adott pezsgőtabletta – engedélyezett színezékeket is tartalmazott, azonban a jelölésen ezeket nem tüntették fel, ráadásul mennyiségük több esetben a határértéket is jelentősen meghaladta. A NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte mindkét termék forgalomból történő kivonását.

Internetes próbavásárlás során vizsgálta meg a NÉBIH a potencianövelőként árult DEVIL STAR étrend-kiegészítőt. A Kínából származó, Csehországban csomagolt és egy szlovák forgalmazó által üzemeltetett weboldalon (https://multivitaminbolt.com) árult terméket az OGYÉI-nél nem jelentették be, így forgalmazása illegálisnak minősül. A laboratóriumi vizsgálatok az étrend-kiegészítőben ötféle (közülük egy nem engedélyezett) mesterséges színezéket mutattak ki, amiket annak csomagolásán elmulasztottak jelölni. Ráadásul a színezékek közül többet is határérték feletti mennyiségben tartalmazott a termék, Kosnilvörös A (E124) tartalma például tízszerese volt az engedélyezettnek.

Hasonló problémák adódtak a potencianövelőhöz ajándékba adott CALMAG C STAR pezsgőtablettával is. A cseh származású termék jelölésén nem tüntették fel, hogy Tartrazin (E102) mesterséges színezéket tartalmaz. Továbbá a pezsgőtablettában található színezékkomponensek egyedi és együttes mennyisége is túllépte a határértékeket, például a Narancssárga S (E110) mért értéke tizennégyszerese volt a megengedettnek. A jelölésről a két színezékhez kapcsolódó kötelező figyelmeztetés is hiányzott: „a színezék(ek) megnevezése vagy E-száma: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

A NÉBIH azonnali hatállyal megtiltotta mindkét termék forgalomba hozatalát. Továbbá kötelezte a forgalmazót, hogy a készítményeket gyűjtse vissza mind a vásárlóktól, mind a kereskedelemből. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik a termékek valamelyikével, az ne fogyassza el és juttassa vissza a forgalmazóhoz.

Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat. Mivel a termékek származási helye nem Magyarország, ezért a NÉBIH az egészséget érintő veszélyről a RASFF rendszeren keresztül értesítette a többi EU-s tagállamot is.

A hatóság kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a fent megnevezett készítmények forgalmazását észlelik, jelezzék a NÉBIH zöld számán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen, hogy a lakosság egészségének védelme érdekében a hivatal a szükséges hatósági intézkedéseket mielőbb megtehesse.

Az érintett termékek fotói és azonosító adatai elérhetők a NÉBIH honlapján:

http://portal.nebih.gov.hu/-/veszelyes-es-illegalisan-arult-potencianovelot-vont-ki-a-forgalombol-a-nebih

 

  1. szeptember 7.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

 

Kiegészítés Multivitaminbolt részéről

Az említett termékeket a gyártó, Starlife cégtől vásároltuk, több, más étrend-kiegészítővel együtt. A vásárlásról kaptunk számlát, és a vásárlásról is adtunk. Devil Star termékből összesen 2 dobozzal értékesítettünk, a Calmag C pezsgőtablettából 18 dobozzal adtunk ajándékba, jó szándékkal.

Mivel nem mi gyártottuk, ezért nem tudtuk, hogy az összetétel nem felel meg az előírásoknak.

Természetesen bármelyik terméket visszavásároljuk azonnal. Ha Önnél is van belőle, kérjük jelezze elérhetőségünkön:

Tel.: +36304607279

Email: info@denromsro.com

 

 

 

 

Webáruház készítés
;